Hvil i fred

Selvmord. For et vondt ord å skrive, og ikke minst å si. I går la vi oss med vissheten om at enda et av våre medmennesker opplevde livet som for vondt til å leve. En sønn. En bror. En pappa. Igjen sitter de etterlatte med spørsmål de antagelig aldri vil få svar på. I stille romjuls-stuer sitter mange og gråter over en de følte at de kjente. Sorgen er stille, men den er felles. Vi sørger med barna, familie og venner av Ari Behn.

I 2016 var det en i mine rekker som ikke så noen annen utvei. Han er langt ifra den eneste jeg kjenner ikke har taklet dette livet. Dette er for viktig til å ikke snakkes om. Selvmordstallene er for høye. For mange mister håpet. For mange familier sitter igjen med spørsmål de ikke får svar på.

Hva gjør du når du mister en venn? Når du mister en venn, og du føler at sorgen som velter innover deg i dagene og ukene som følger er bunnløs. Sort. Hva gjør du? Når tankene om alt du kunne gjort annerledes ikke helt slipper taket. Tankene om at du burde sagt hei. Ringt på døra. Sendt den meldingen. Stilt de vanskelige spørsmålene.

I 2016 skrev jeg til han som ikke lenger var der for å lese.

Jeg vet at angsten ikke slapp taket i deg og at livet virket oppbrukt. Uten mening. Jeg vet at du var trøtt og jeg forstår at du ikke orket mer. Det er bare det at jeg.. Skulle ønske jeg visste. Skulle ønske du ringte. Skulle ønske jeg slå ned døra. Du betydde mer enn du ante.  Hvil i fred.

I Norge tar rundt 150 kvinner og i underkant 400 menn livet sitt hvert år. Det er høye tall. Altfor høye. Vi må stå samlet, og kreve sørge for at selvmord settes på dagsorden. Nå.

Vi har alle en psykisk helse. Har du eller noen du kjenner behov for hjelp? 

For øyeblikkelig hjelp, ring:
Kirkens SOS: 22 40 00 40 
Mental Helse: 116 123
Kontakt fastlege

Akutt hjelp/krise: 113 

Alle telefonene er døgnåpne. Kirkens SOS og Mental Helses hjelpetelefon er telefoner du kan benytte deg av om du ønsker å være anonym og trenger hjelp til å sortere tankene dine.

Ønsker du å oppsøke din lokale legevakt, se oversikten over norske legevakter på legevakt-sidene. www.legevakten.no/Legevakt

Hvis du trenger hjelp og samtale, bestill time hos din fastlege. Alle må innom fastlegen for å bli henvist videre til psykolog eller andre offentlige tilbud. Fastlegen kan også hjelpe deg med å finne frem til tilbud i din kommune, slik som kriseteam, psykolog, helsesøster og psykiatrisk sykepleier.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *