Fem på tampen

Ny uke er avrundet – ny helg sparket i gang – nye fem godsaker serveres her på gullfat.

Flukten over grensen

På kino med avleggeren/niesa/nevøen eller andre i aldersgruppen 9 år og oppover? Se Flukten over grensen!

Det er desember 1942, og fire barn er på flukt. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner. Gjennom snøtunge skoger flykter de fire barna fra tyske soldater. Målet er å komme seg til Sverige. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men hvem kan de egentlig stole på? 

(Sakset fra Filmweb.no)

Jeg så filmen med min nevø på 10 år. Vi er jøder, og hadde i tillegg en morfar/oldefar som var aktiv i Milorg. Filmen var spennende, gripende og fin – både for han og meg. Den anbefales virkelig!

Les forrige spalte her (jada, den er to uker gammel fordi hello jeg har en baby og vi er sjuke, så forrige uke ble det ikke noe).

Kroppen er en morder

Som jeg har skrevet om tidligere har jeg i lang stund slitt med å lese bøker. Det er et savn, og noe jeg har et sterkt driv til å endre. Da er det jo inderlig flaks at Kitty Byngs debutroman Kroppen er en morder dumpet ned i postkassen – til og med med en personlig hilsen fra forfatteren! Kitty og jeg gikk på samme ungdomsskole. Hun gikk ett år over meg og vi var aldri venner. Vi var ikke uvenner heller, jeg var bare livredd for alle jentene på hennes trinn (hallo, de hadde en jentegjeng som het Lia Mafia´n som en gang jagde meg fra skolen. De var gærne). For noen år siden møtte jeg Kitty og kona hennes, Nina Bahar, tilfeldig på trikken. Tilfeldighetene skulle også ha det til at jeg er stor fan av samfunnsdebattanten Nina Bahar. Uansett da. Jeg begynte på boka og pløyde på to dager gjennom to tredjedeler av den. Tenk det! Jeg leste og leste – og det på en knøttliten hytte med svigerforeldre, samboer, en 14-åring og en baby på 7 1/2 mnd. Det sier noe om boka, ey?

Cappelen Damms side beskrives boka på denne måten:

Nina og Kitty er gift og står midt i livet. Når Kittys mor blir syk, innser Kitty at tiden også rammer hennes kropp. Ønsker de å få barn, bør de begynne nå. De klikker seg inn på et nettsted og ser på donorprofiler. Kitty er høy og hvit, Nina er lav og brun. Kan kroppen til Kitty i det hele tatt bære frem et barn?

Jeg lar meg rive med av Kittys evne til å veve ulike tidslinjer erfaringer sammen til det som for meg står frem som en en intrikat, ekte og nydelig kjærlighetshistorie. Jeg leser boken som beretning om veien mot barn, fra det stadiet der det ikke virker som det absolutt viktigste i verden og til følelsene som vekkes for hvert mislykkede forsøk. Jeg leser om to mennesker som ser verden på ulikt vis, og som forsøker å møtes på et sett av felles verdier og kjærlighet.

Les den!

Black History Month på SnapKollektivet

Ja! Jeg ønsker å fremme mitt eget prosjekt (mitt som i mitt, sammen de andre fantastiske damene som står bak SnapKollektivet)! Denne runden vier vi til BHM, og vi har helt rå gjester. Les mer her, og sjekk ut storyene. Takk takk!

Fra bølle til bestevenn

Nydelig serie om hunder med ymse adferdsproblematikk (ligger gratis tilgjengelig hos NRK). Jeg er megafan av hundetrener Maren som også hadde programmet Superhundene. Serier som dette inspirer og minner meg på hvor gøy det er å trene hund. Det gir meg også litt dårlig samvittighet for hvor lite jeg nå vedlikeholder ting min hun egentlig kan. Jeg lover deg (og Cava) at jeg skal være flinkere fremover.

Ut og trene hund – kom igjen!

Kaffe – kanskje ute?

Ja. Kaffe. Jeg spure samboer Simen hva som burde være det siste punktet på listen. Han sa «kaffe», og jeg kan ikke si meg uenig.

I tillegg vil jeg slå et slag for å være ute, med den eller de som betyr mest for deg. Dette er min nest siste søndag før jeg begynner å jobbe mer igjen etter permisjonen, og jeg skal lulle meg inn i kvalitetstid med ungen min. Han våknet forøvrig nå, så da er det på tide å få kaffen over i tett kopp og logge av.

Nyt kaffen, fastelavnsbollene og GOD SØNDAG!

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *