Ukens fem på rad

Det er snart helg, og som en liten gratulerer med å ha overlevd uka bjudar jeg på ny spalte! De som har fulgt meg en stund vet at jeg har prøvd meg på noe lignende tidligere, men sammen overgangen til ny plattform i Nettavisen falt det dessverre bort av ulike årsaker. Aldri for sent å prøve på nytt, eller hva?

I denne ukens Fem på rad vil jeg trekke frem fem serier jeg har sett det siste året og som har gjort inntrykk, fått meg til å le, gråte, sluke en sesong på en helg og lengte etter flere episoder. Det kan også hende at alle disse seriene nevnes fordi der skapt, produsert og løftet frem av kvinner..

The Morning show

Jeg elsker The Morning show. Verken mer eller mindre. Serien er mest sannsynlig en av de beste jeg har sett de siste årene, og den favner om alt det vanskelige, vonde, ekle og kompliserte som #metoo er. Serien skisserer så mange ulike fasetter og nyanser at jeg blir alt fra spent, glad, provosert, trist, uvel og forbanna. Den er realistisk og sterk.

Serier portretterer #metoo på forbilledlig vis. Den tar for seg hvordan kulturen og miljøet rundt personer med makt i aller høyeste grad bidrar til å både godta, tåkelegge og kanskje også legge til rette for maktmisbruk. Dette er ikke noe nytt, men måten det blottlegges, nakent, i The Morning show er bare imponerende.

En skikkelig rosin i pølsa er Jennifer Aniston i rollen som Alex Levi og Steve Carell som Mitch Kessler. Det er helt nydelig å se Aniston i en slik rolle. (Jaja, Reese Witherspoon er også ei stjerne, men det er hun jo alltid.)

Å gi et ansikt til (makt)kvinner som (spoiler) sakte, men sikkert må ta innover seg sin egen rolle hva gjelder sin kollegas seksuelle misbruk er ikke annet enn helt rått. Det samme kan sies om hvordan Carell gjør rollen som seksuell predator som umiddelbart stuper inn i offer-rollen.

Og hey. Executive producers er så klart Jennifer Aniston og Reese Witherspoon, sammen Kerry Ehrin, Michael Ellenberg, Mimi Leder, Kristin Hahn og Lauren Levy Neustadter. Kvinnetungt med andre ord!

Tilgjengelig hos: Apple+

Tilgjengelige sesonger/episoder: 01/10

22. juli

Det er naturlig nok skrevet mye om denne serien allerede, og jeg føyer meg inn i rekken av dem som lovpriser produksjonen.

Da bomben smalt satt jeg på hesteryggen en plass mellom Lillehammer og Mesnalia. Da skytingen begynte fikk jeg oppdateringer på Twitter fra sosiale medier-bekjente som oppholdt seg på Utøya. Noen skjøt. En politimann? Ikke ring, vi gjemmer oss.

Serier er skapt rundt alle de som var berørt av terroraksjonen, men ikke om selve angrepene (i så måte at handlingen ikke foregår på Utøya). Fokus er på samfunnet rundt. Livet før, underveis og etter. På legene, renholdere på sykehuset, politiet, journalister, lærer og så videre. Serieskaperne evner å favner om det nasjonale traumet 22. juli var, og det gjør de på en måte jeg satte stor pris på.

Serien er tøff, sår og vond – ja. Den traff meg hardt, jeg måtte trykke og jeg gråt. Den var allikevel fin, og jeg anbefaler den til alle som føler de makter å se den.

Serieskaper: Sara Johnsen og Pål Sletaune.

Tilgjengelig hos: NRK

Tilgjengelige sesonger/episoder: 01/06

Workin´ Moms

Dette er altså en av festligste seriene jeg har sett de senere årene. Så sjukt kvass, flau, ærlig, morsom og allikevel sår. Jeg digger også at den sjukt kule Catherine Reitman er både skaper og har hovedrollen.

Serien er kanadisk, og handler i korte trekk om en vennegjeng og hvordan disse som takler utfordringene med å være arbeidende mødre (og tildels fedre). Hovedpersonene er veldig ulike, men har det til felles at de alle strever med å få til hverdagen som mamma, og karrierekvinne. Jeg har vekselsvis lyst til å krabbe inn i tv-en og dele ut ørefiker, og vekselsvis dele ut klemmer. Jag har ikke voldsomt mye mer å si om denne perlen av en serie, bare SE DEN. Og jo. Ps. Sesongene blir bedre og bedre.

Tilgjengelig hos: Netflix

Tilgjengelige sesonger/episoder: 03/44

Heksejakt

Tv2 sitt nye thrillerdrama Heksejakt handler om økonomidirektøren Ida Waage. Hun jobber i et stort og mannsdominert advokat-selskap. Når hun får i oppdrag å betale en mistenkelig faktura nekter hun å underskrive, sjekker opp selskapet betalingen skal ut til og varsler i stedet styret og mulig hvitevasking. Resultatet (liiiten spoiler) blir at hun selv utsettes for en svertekampanje og heksejakt uten sidestykke. Ingrid Bolsø Berdal er glitrende i rollen som Ida Waage, og for oss som elsket Heimebane er det flere gledelige gjensyn i Heksejakt.

Legg til at høytstående politikere involveres i skandalen, litt #metoo, noget familiedrama og jeg er solgt. Kjør serie, og ja jeg er litt sur for at jeg begynte å se episodene fortløpende. Det er tortur å vente en uke på neste episode!

Serien er skapt av Siv Rajendram og Anna Bache-Wiig.

Tilgjengelig hos: sendes på TV2 (ny ep hver torsdag) ,tidligere episoder er tilgjengelige på TV 2 Sumo

Tilgjengelige sesonger/episoder: 01/08

Sex Education

Denne serien kan faktisk oppsummeres til dette: <3

Sesong en var altså så morsom, men på en litt alvorlig og trist måte. Kort fortalt: Otis har ikke særlig draget. Han er jomfru, klønete og klassisk nerd. Mammaen til Otis er sexterapeut og snakker åpent med sønnen og alle andre om sex. Dette har bidratt til at Otis er noget up tight hva gjelder egen kropp og seksualitet. Sammen Maeve (klassisk utskudd, bølle, loner) lager de en liten bedrift på skolen der de tilbyr sex-rådgivning. Høres kanskje platt ut? Tro igjen. Der sesong tar for seg mer generell sexundervisning, vennskap, forelskelse og «vanlige» tenåringsutfordringer går sesong to mer i dybden. Vi følger de samme personene med fler, i deres utvikling. Serier tar for seg store og viktige temaer som skolens (manglende) seksualundervisning, utenforskap, ulikhet, kvinnefellesskap og feminisme, kjærlighet, kjønnsidentitet, seksuell orientering, skam, usikkerhet, seksuell trakassering med mer.

Serien er slik jeg ser det en glitrende, fargerik, rørende, mangfoldig (har til gode å se en serie med mer mangfoldig casting enn denne) og viktig samfunns-skildring.

Se den, og anbefal den videre – til voksne som tenåringer.

Serieskaper er også her en kvinne: Laurie Nunn.

Tilgjengelig hos: Netflix

Tilgjengelige sesonger/episoder: 02/16

2 thoughts on “Ukens fem på rad”

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *