Solidaritet med alle Ukrainske flyktninger

Igjen er vi vitne til at maktsyke og krigshissende statsledere bomber sivile mål, skaper utrygghet og krig – og hvordan rasisme igjen trekker en strek mellom trygg og utrygg.

På grensen mot Polen kommer det nå utallige øyenvitneskildringer fra ikke-hvite ukrainske flyktninger som forteller om en farlig segregering, der svarte og brune nektes å krysse grensen. De blir igjen og igjen skjøvet bakover i køen og de blir nektet å gå på tog.

Parallelt med at disse historiene deles i en rasende fart kommer påstandene om at dette ikke er annet enn russisk propaganda. Jeg gikk selv i fellen og ble usikker på egen vurderingsevne sent i går kveld – men la oss ta et steg tilbake å tenke et lite sekund. Er det virkelig så usannsynlig at dette kan skje?

Nei. Nei, vi kan ikke betvile de historiene som nå kommer. Historier som deles og spres, som er filmet med dirrende hender bekrefter det vi allerede vet om holdningene til ikke-hvite i mange Øst-Europeiske land. Som et eksempel husker vi vel fotball EM i 2012, da publikum med mørk hudfarge ble anbefalt å holde seg hjemme? En meningsmåling fra 2010 utført av Kuras Institute of Political and Ethnic Studies  viste at rundt 70 prosent av ukrainere anslår nasjonens holdning til andre etniske minoriteter som «konflikt» og «spent». Fra 2006 til 2008 fant 184 angrep og 12 rasistisk motiverte drap sted. I 2009 ble 40 rase-hendelser med vold ble rapportert (kilde).

Jeg savner disse historiene i norske medier, jeg savner et generelt fokus på dette og jeg savner tydelige stemmer som sier at dette skal vi ta tak i! Regjeringen har vært tydelig på at Norge står klar til å ta i mot Ukrainske flyktninger, men hva gjør vi for å sikre at alle faktisk har en reell mulighet til å flykte – uavhengig av hudfarge? Selvsagt skal vi vise solidaritet, støtte og harme overfor det som skjer – men la oss ha to tanker i hodet samtidig. La oss huske våre egne privilegier så fort vi er på vei til å skli i fella det er å ikke ta disse beretningen på alvor.

Hva sier du, Støre, skal vi ikke sende en buss eller ti til den polske grensen? Eller er det primært hvite flyktninger vi varmt skal ta imot?

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *