Enda en kvinne drept av en mann

Mandag ble en kvinne funnet drept på Manglerud. Kvinnens ektemann er siktet for drapet. I 2011 anmeldte drapsofferet mannen for familievold, men saken ble henlagt.

Det er så forutsigbart at det nesten er morsomt, hadde det bare ikke handlet om noe så tragisk som drapet på en kvinne. Alle de som, i de mange kommentarfeltene, skriker om å få vite drapsmannens etnisitet. Hvor han er fra synes å være av sentral betydning, og det fremstår nærmest som et krav at dette skrives om i mediene. Som om etnisitet er en faktor som kan skille mellom levende og død. Levende og drept.

Den faktoren de færreste i de samme kommentarfeltene trekker frem er den som for meg er den mest åpenbare: kjønn. Kvinne ba om hjelp etter å ha blitt utsatt for vold av mann, men ble ignorert. Mann drepte kvinne.

Siden 2000 er 160 kvinner og 18 menn registrert drept i saker hvor partner er siktet for drapet. En fjerdedel av alle drap i Norge er partnerdrap, og i syv av ti drap er det registrert vold i forkant (kilde: Taushet tar liv).

Psykologspesialist, PhD, Solveig Vatnar (Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri) var leder for forskningsprosjektet om hvilke faktorer som øker risikoen for partnerdrap, og har kartlagt hvilke menn som dreper partneren sin og hvorfor de gjør det. Hun forteller at de fleste partnerdrapene skjedde mens paret fortsatt var gift eller samboende. Flertallet av gjerningspersonene var etnisk norske.

Politiet har uttalt at at de etterforsker om det ligger noe bakenforliggende bak drapet. Bakenforliggende? Som i en grunn? En forklaring? Finnes det egentlig en grunn for en ektemann å drepe sin kone? Vi har sett dette i lignende saker så mange ganger tidligere. Er det da greit for en mann å drepe en kvinne dersom det ligger noe bakenforliggende der? I de aller fleste tilfeller vil det finnes noe bakenforliggende. Kanskje sjalusi, at kvinnen vil dra, mannens behov for kontroll – og så videre.

Uansett grunn, forklaring eller hva som ligger bak – konklusjonen er den samme. En kvinne er blitt brutalt myrdet av sin mann, og barna har på mange måter mistet begge sine foreldre. Hvorfor ble hun ikke lyttet til? Hvorfor fikk hun ikke god nok hjelp? Hvordan kan så mange saker som omhandler vold mot kvinner bli henlagt? Saker der volden er fanget på kamera, bekreftet via sms med beklagelser, med vitner og synlige skader – henlagt. Hvor mange kvinneliv skal bli ødelagt eller tapt før vi lyttes til?

Dette er spørsmål det ikke er sikkert at vi noensinne vil få svar på, men de må stilles. De må gjentas til livene våre tas på alvor!

Foto: privat (og heldigvis veldig gammelt)

1 thought on “Enda en kvinne drept av en mann”

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *