Kvinnedag – for friheten og retfærdigheten!

For friheten og retfærdigheten maa vi arbeide og ofre – hver dag som gaar. Mænd og kvinder sammen maa rydde grunden. Under dette rydningsarbeide er det vi ser, at om de ytre murene er faldt, saa er der fler igjen, og at varetægtcellen endu lokker kvinders sjæleliv. Derfor vet vi, at for hvert skritt vi gaar fremover lurer nye farer, og ny kamp venter os.»

– Gina Krog (1847-1916)

For hvert skritt vi går fremover lurer nye farer. Ny kamp.

Det ble jaggu kvinnedag i år også. I år, som så mange andre år, våknet jeg full av kamplyst og sinne. Jeg er alltid litt ekstra forbanna den 8. mars. Jeg er også ekstra gira, motivert og sterk – men også sint.

For ja, vi er sinte. Sinte fordi vi fortsatt må kjempe. Skrike. Gå i bresjen. Fordi kvinner og jenter fortsatt holdes nede av patriarkatet. Sinte fordi voldtekt aktivt og bevisst blir brukt som et våpen i krig. Sinte fordi kvinners frigjøringskamp fortsatt kjempes i Iran, Afghanistan og flere andre steder internasjonalt. Sinte fordi Jin, Jiyan, Azadi – Kvinne, Liv, Frihet må ropes over hele globen – i solidaritet og i SINNE. Vi er sinte fordi det fortsatt er så mange kvinner som blir drept kun fordi de er nettopp det – kvinner.

Sinte fordi det ikke er en selvfølge at transkvinner behandles som kvinner. For at kvinnedagen for første gang på mange år er delt i to fløyer – nettopp fordi mange av våre medkvinner føler seg ekskludert.

Sinte fordi 75% av alle barn som aldri får gå på skole er jenter. Fordi 6 av 10 jenter opplever hets og trakassering på nett globalt – og som følge av det slutter å uttale seg om saker (kilde: Plan). Sinte fordi 38% av alle drap på kvinner begås partner eller ekspartner. Sinte fordi 1 av 5 norske kvinner oppgir å ha blitt voldtatt. Vi er sinte fordi vi i «verdens mest likestilte land» fortsatt har tilnærmet straffefrihet ved voldtekt og seksuelle overgrep. Sinte fordi den samtykkeloven regjeringen har foreslått, forutsetter fortsatt at man skal ha sagt nei, eller gjort motstand. Lovforslaget sier ingenting om at voldtekt uten samtykke er lik voldtekt – uansett.

Sinte fordi jenter fortsatt oppdras til å ikke sovne på fest, ikke takke ja til skyss av en fremmed gutt og alltid gå hjem på kvelden med nøkler mellom knokene, mer enn at gutter oppdras til å ikke voldta.

Sinte fordi kvinnehelse stadig nedprioriteres., og at føde- og barseltilbudet strippes. Sinte fordi vi fortsatt ikke har likelønn, at det er kvinner og mødre som ender med å ta ulønna permisjon fordi samfunnsstrukturene legger opp til det pluss mye mye mer. Så kom gjerne her med kommentarene dine om sinna feminister. Du har rett. Gratulerer.

Jeg ønsker alle en god kampdag – og at hanskene blir på på tross av at kvinnedagen er over for i år!

Se her for årets paroler (i Oslo).

Se her for mer informasjon om Alternativ 8. nars Oslo 2023.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *