#challengeaccepted

Challenge acceptet. Utfordring mottatt. Kvinner støtter kvinner. Eller? Feeden fylles av meningsløse selfies i sort/hvitt. Meldingene ligger nedover i innboksen. Jeg leste den første i går, de andre står ulest – jeg vet de sier det samme.

Her kommer en utfordring til deg. Jeg var nøye med å velge hvem jeg tror vil møte utfordringen, men fremfor alt vet jeg hvem som deler denne typen tenkning, blant kvinner er det flere kritikere; I stedet skal vi ta vare på hverandre. Vi er vakre slik vi er. Legg ut et bilde i svart-hvitt alene, skriv «utfordring godtatt» eller #challengeaccepted og nevn navnet mitt. Velg 10 kvinner som skal gjøre det samme, privat. Jeg valgte deg fordi du er vakker, sterk og utrolig. La oss på hverandre.

Er du en av dem som har mottatt, og godtatt utfordringen? Vel, la meg fortelle deg hvor og med hva den startet. I Tyrkia vises ansiktet til drepte kvinner på nyhetene – i sort hvitt. Pinar Gültekin var en av disse kvinnene. Hun ble meldt savnet 16. juli, og ble funnet brutalt myrdet fem dager senere. Hun ble 27 år.

Tyrkia er et av de landene i verden med størst andel kvinnedrap (femicides). Siden 2019 er det registrert nesten 500 kvinnedrap, og mørketallene er etter all sannsynlighet høye. Hver uke myrdes et utall uskyldige kvinner. Ingen vet hvor mange kvinner som aldri blir funnet, hvor mange kvinnedrap som ikke blir etterforsket og dermed ikke er en del av statistikken. Det tyrkiske rettssystemet gjør ingenting for å stoppe drapene – snarere tvert imot. Styresmaktene prøver nå å avvikle internasjonale konvensjoner og lover som er ment å beskytte kvinner mot vold i nære relasjoner.

Denne utfordringen ble startet for å øke bevisstheten og samtidig vise solidaritet for de som har blitt, og blir brutalt frarøvet retten til å leve. Kvinner som blir voldtatt og mishandlet til døde. Den ble ikke opprettet for at feeden igjen skal fylles med selfies, hjerte-emojier og meningsløse hashtagger. Jeg forstår at det kan være fort gjort å kaste seg på nye sosiale medier-trender, ta en selfie, redigere til sort hvitt og trykke publiser. Det er enkelt å hashtagge med womensupportingwomen, men alvorlig talt. Hvilken støtte finner andre kvinner denne feeden? Hvordan i alle dager kan en så viktig kampanje bli kapret av noe så hult som …»blant kvinner er det flere kritikere; I stedet skal vi ta vare på hverandre. Vi er vakre slik vi er.»

Kvinner i Tyrkia og feminister ber om verdens støtte og solidaritet. De ber om oppmerksomhet, og om økt kunnskap om hva som skjer på tvers av grensene. Om internasjonalt søsterskap. Som i oppblussingen av kvinnekampen i Latin-Amerika etter at 16 år gamle Lucia Pérez ble så brutalt voldtatt at hun døde av skadene i 2016. Sjekk hashtaggen #niumaneos (ikke en mindre).

Det er det utfordringen og #womensupportingwomen handler om. Ikke hvor tøff du er som tør å poste en selfie. Jeg

Ny tekst til å følge bildene og som kan sendes til de du utfordrer videre

Jeg oppfordrer kjendiser og influensere som allerede har lagt ut et bilde, og som bruker hashtaggen til å poste enda en feilfri selfie i svart-hvitt til å tenke seg om en gang til. Har du satt deg inn i saken? Hva med å gjøre deg fortjent til kjendisstatus og influenser-rollen ved å påvirke positivt og vekke oppmerksomhet om en viktig sak?

Jeg har tatt meg friheten til å lage et nytt forslag til tekst du kan bruke. Værsågod og bare hyggelig.

«Her kommer en utfordring til deg.
Denne utfordringen ble startet for å øke bevisstheten og samtidig vise solidaritet for de som har blitt, og blir brutalt frarøvet retten til å leve. Kvinner som blir voldtatt og mishandlet til døde. I Tyrkia vises ansiktet til drepte kvinner på nyhetene – i sort hvitt. Pinar Gültekin var en av disse kvinnene. Hun ble meldt savnet 16. juli, og ble funnet brutalt myrdet fem dager senere. Hun ble 27 år.
Tyrkia er et av de landene i verden med størst andel kvinnedrap (femicides). Siden 2019 er det registrert nesten 500 kvinnedrap, og mørketallene er etter all sannsynlighet høye.

Legg ut et bilde i svart-hvitt alene, skriv “utfordring godtatt” eller #challengeaccepted og nevn navnet mitt. Kopier inn teksten over Velg 10 kvinner som skal gjøre det samme, privat. Jeg valgte deg fordi du er en samfunnsengasjert, oppdatert, interseksjonell og empatisk feminist

//Kilde: Luisa Lamar (sjekk hennes story på IG med flere kilder på her).

16 thoughts on “#challengeaccepted”

 1. Tenker som deg og har derfor fulgt opp invitasjonen (uten å kjenne bakgrunnen for dette, som jeg nå ut fra ditt innlegg har fått mer info om). Se min insta #killersixty ut Kanskje burde jeg bare oversett hele invitasjonen, ren høflighet gjorde at jeg tenkte jeg fikk følge opp m noe. Ble helt meningsløst for meg å skulle dele nok et nøye utvalgt bilde som viser meg på mitt beste. Utfordringen slik den nå formidles på insta støtter for meg opp det jeg liker minst v kanalen; at vi blir både sjølvopptatte og selvforherligende og kanskje i neste instans jaktende glansbildeversjonen av oss. Som kan ta altfor mye plass i (selfie) livet vårt.

  Fra sikkert glasshus.

  Bente Helenesdatter Pettersen #killersixty (som fikk invitasjonen fra en flott venninne som på ingen måte er grunn)

 2. Du retter oppmerksomheten mot feil land. Tyrkia med Erdoğan i spissen og folkets støtte gir blaffen i kurdernes liv. Deres myndigheter og militære «Asker» dreper og voldtar stakkarslige unge kurdiske jenter og kvinner hver eneste dag. Dette skjer innenfor landets egne grenser, i Syria og ikke minst Irak. Hvorfor nevner du ikke dette?

  Nylig forvandlet dem Hagia Sofia til en moské igjen, for å provosere Europa og deres folk.

  Når du får spalteplass i en så stor norsk avis, burde du bruke makten din riktig. I dette tilfelle brukte du muligheten feil, på Tyrkia.

  1. I dette innlegget retter jeg oppmerksomheten mot Tyrkia og Latin Amerika. Flott at du er engasjert – hva med å skrive egne innlegg om disse temaene? Ønsker deg lykke til 🙂

 3. Så bra at du belyser dette!
  Har selv fått flere slike challenges, men jeg har selv valgt å stå over å poste noe, da jeg ikke ønsker å være en del av disse moderne meningsløse «kjedebrevene».

  Det er synd at et så viktig budskap drukner i en meningsløs feed av kjedebrev.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *